Seurakunnan toimintaa ja ajatuksia tulevaisuudesta

Seurakuntavaaleilla valitaan kirkkovaltuusto, joka on luterilaisen seurakunnan korkein päättävä elin. Tulevalla valtuustokaudella Lopella tullaan päättämään monista asioista, jotka ovat rahallisesti suuria, niiden merkitys seurakunnan jäsenille on suuri ja vaikutukset jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. 

Kirkon peruskorjaus on sijoitus 100-vuotiaaseen rakennukseen, jolla on vielä edessä runsaasti vuosia. Sen käyttöastetta tulisi miettiä tarkasti ja sinne sijoitettavia toimintoja tulisi tarkastella monelta kannalta. Moni nuorempi rakennus on tullut tiensä päähän mutta huolella rakennettu arvokiinteistö, josta on vuosien varrella huolehdittu pieteetillä, voi vielä hyvinkin olla kohtaamispaikka monille tuleville sukupolville. Se, miten kirkkovaltuusto lopulta päättää, ei ole yhdentekevää, vaan päättäjinä tarvitaan ihmisiä, joilla on näkemystä, laajakatseisuutta ja ymmärrystä.

Tulevaisuus huolettaa ihmisiä tällä hetkellä enemmän kuin moniin vuosiin. Koronan jälkimainingeissa joudumme todistamaan rajua aseellista kriisiä Euroopassa. Meillä on erilaisia vaihtoehtoja suhtautua tilanteeseen ja hätää kärsiviin ihmisiin. Kukaan ei voi ennustaa, miten energiakriisi kohtelee meitä tulevana talvena. Seurakunta elää ihmisten kanssa hyvinä ja pahoina aikoina sekä hengellisesti, että diakoniatyön välityksellä myös aineellisesti. Kirkkovaltuusto linjaa, miten diakoniatyön avustuksia käytetään niin, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevat saavat apua. 

Ympäristökriisi on myös jo täällä ja kirkko on Raamatun ohjeen mukaan myös valmiina varjelemaan luomakuntaa. Tällä valtuustokaudella on tehty jo erilaisia toimia ja tulevaisuudessa jää nähtäväksi, ovatko ne riittäviä ja mitä vielä pitäisi tehdä. Sen vuoksi äänestäminen ei ole aivan mitätön juttu, vaan voit todella vaikuttaa siihen, kuka tulevaisuudessa päättää, miten seurakunta toimii eri alueilla. 

Kaapo Virtasen Alttaritaulun luonnos musiikkisalissa.

Vielä huomenna 20.11. voit tulla äänestämään Lopen kirkkoon klo 11-20.

Neljä vuotta sitten Lopella 17.4 % äänioikeutetuista käytti tätä oikeuttaan. Tämä on enemmän, kuin valtakunnallinen keskiarvo 14.4% 

Vaalien ehdokasasettelu päättyi 15.9. ja tuohon päivään mennessä saimme kerättyä Lopen Kokoomuksen ja sitoutumattoman seurakuntaväen listalle 13 ehdokasta, joista toivomme teidän löytävän oman ehdokkaanne. 


Lopella valtuustossa on tällä kuluvalla kaudella ollut 19 valtuutettua, jotka ovat valinneet 8 jäsentä kirkkoneuvostoon. Neuvoston jäsenet voivat olla myös valtuuston ulkopuolelta. 

Tavoitteena on, että valtuustoon valitaan mahdollisimman tasapuolisesti tavallisia seurakuntalaisia, jotka ovat eri ikäisiä ja molempia sukupuolia. Nuortenkeskimäärin vähäisempi äänestysaktiivisuus vaikuttaa varmasti siihen, miten moni nuorista ehdokkaista pääsee sisälle valtuustoon. 

Kirkkovaltuuston toiminta on läpinäkyvää ja kaikilla seurakuntalaisilla on mahdollisuus osallistua kokouksiin. Kokousten jälkeen pöytäkirjat tulevat nähtäväksi kirkkoherran virastoon ja seurakunnannettisivuille. 

Kirkkoneuvoston jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Neuvostoon nousevat käytännössä eniten ääniä saaneet kirkkovaltuutetut. Neuvoston kokousten pöytäkirjat ovat myös nähtävillä seurakunnan nettisivuilla osittain, sillä salaiseksi arvioidut päätökset on niistä poistettu. 

Kirkkovaltuuston ja -neuvoston lisäksi valtuutetut voivat kiinnostuksensa perusteella päästä osallistumaan erilaisiin työryhmiin ja toimikuntiin. Tällä toimikaudella ovat toimineet 

  • hautausmaatyöryhmä
  • kiinteistötyöryhmä
  • kirkon peruskorjauksensuunnittelutyöryhmä
  • ympäristötyöryhmä
  • seurakunnan historiatyöryhmät
  • valmiustoimikunta. 

Lopen seurakunnan strateginen suunnitelma on tehty vuosille 2019 -2022. Uudet valtuutetut pääsevät siis melko  pian vaikuttamaan siihen, millainen strategia jatkossa ja millaisia asioita siinä painotetaan. Lisäksi Strategiasta löytyvät myös työyhteisön perustoiminnot, arvot ja kehitysnäkymät. 

Erityinen toimenpide on kuluvalla valtuustokaudella ollut ympäristötyö  ja kirkon ympäristödiplomin valmistuminen. Tämä on suoraan strategian kehitysnäkymistä johdettu toimenpide. Siellä todetaan, että seurakunnan päätöksenteossa, toiminnassa, opetuksessa ja hankinnoissa minimoidaan haitallisia ympäristövaikutuksia ja tointaan vastuullisesti ympäristön kunnioittamisessa ja suojelussa.

Jokaisella seurakuntalaisella on myös oikeus tehdä aloitteita ja vaikuttaa seurakunnan toimintaan. Helpointa on soittaa jollekin seurakunnan työntekijälle tai valtuutetulle tai lähettää aloite kirjeenä tai sähköpostina. 

Lopen seurakunnan henkilöstöä löytyy nettisívuilta 19 henkeä ja tämän lisäksi erityisesti kesäaikaan on kausityöntekijöitä. Seurakunnassamme on kolme pappia, diakoniatyöntekijä, kanttori, suntio, nuoriso- ja varhaisnuoriso- sekä lapsi- ja perhetyöntekijöitä. Näiden lisäksi löytyy toimisto-, hautausmaa- ja  keittiötyöntekijöitä. Osa työntekijöistä tekee hengellistä työtä, osa taas erilaisia hallinnollisia ja avustavia töitä. Jokaisen työpanos on tärkeä kokonaisuuden kannalta. 

Seurakunnan tiloja on Kirkonkylän lisäksi Läyliäisillä ja Launosissa. Monista tiloista ollaan viime vuosien aikana luovuttu, koska niiden ylläpitäminen on kallista ja käyttöaste on ollut pieni. Viimeisimpänä päätettiin Kirkonkylän kerhotila Koppiksen vuokrasopimus ja siellä kokoontuvat kerhot ja piirit saivat kokoontumistilan virastotalon alakerrasta. Tilojen tarvetta, kunnostussuunnitelmaa ja käyttöastetta seurataan säännöllisesti ja tarvittaessa valtuutetut tekevät päätöksiä tiloista luopumisesta, remonteista tai uusista tiloista. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi lähdin seurakuntavaaleihin ehdokkaaksi?

Ehdokkaamme esittäytyvät

Loppilaisten näköinen seurakunta